WordPress is groot en populair. Dat maakt het voor ontwikkelaars interessant om uitbreidingen (plugins) te maken en voor WordPress zijn dus veel plugins verkrijgbaar. Dat is goed, want die heb je namelijk ook nodig.
Als je een WordPress website zou installeren zonder extra’s, dan kun je bloggen, en verder eigenlijk niets. Voor veel van de functionaliteiten die je op een ‘gewone’ website nodig hebt, moet je in WordPress een plugin installeren.
Voor Joomla zijn, je raadt het waarschijnlijk al, minder extensies verkrijgbaar (maar nog steeds wel een slordige achtduizend, variërend van een simpele slideshow tot een complete webshop).
Daar staat tegenover dat je bij Joomla minder snel een extensie nodig hebt, want functies die in WordPress ontbreken zijn in Joomla al standaard ingebouwd. En als je het met de core af kan, dan hoef je dus geen extensie te installeren.
Plugins / extensies installeren
Als je extra functionaliteit wilt op je website, zul je dus in WordPress al snel een plugin gaan gebruiken. Dat er veel plugins verkrijgbaar zijn, heeft zo z’n voordelen: veel keuze en veel extra functies die je kunt toevoegen. Het heeft ook nadelen, want welke moet je kiezen? Gelukkig kun je bij de plugins in WordPress meteen zien of ze geschikt zijn voor jouw WordPress versie, hoe ze gewaardeerd worden en wanneer ze voor het laatst zijn bijgewerkt. Uiteraard geeft dat geen garanties voor de toekomst.
Heb je een functie nodig die niet standaard in Joomla zit, dan vind je extensies je in de JED, de Joomla Extensions Directory. Ook hier kun je bij alle extensies zien voor welke Joomla-versie je ze kunt gebruiken, hoe ze gewaardeerd worden en wanneer de laatste update is uitgekomen. En ook hier geldt: geen garanties voor de toekomst. Wat je wel zeker weet: alle extensies in de JED zijn in principe compatibel met de huidige hoofdversie van Joomla (3).
Bij beide systemen kun je extensies / plugins installeren vanuit de backend, uploaden via een zip-pakketje of installeren via een speciale url.
De risico’s
Welk CMS je ook gebruikt, extensies en plugins betekenen een risico voor je website.
Natuurlijk kies je voor een extensie van een betrouwbare ontwikkelaar of een plugin waarvan je weet dat die veel gebruikt wordt. Maar dat betekent niet automatisch dat-ie veilig is of blijft. De ontwikkelaar kan ermee ophouden, en dat kan tot gevolg hebben dat jouw extensie jarenlang op je site blijft staan… zonder updates of beveiligingspatches. Hoe meer uitbreidingen er op je site staan, hoe groter het risico.
WordPress is daarbij dubbel in het nadeel: er zijn meer plugins nodig dan bij Joomla, en het is ook nog enorm populair, dus een gewild doelwit voor hackers.