Extra blokjes op je pagina’s: bij WordPress heten ze widgets, bij Joomla modules. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om content op een bepaalde manier te laten zien.
Standaard zijn in WordPress een paar widgets aanwezig en geactiveerd, zoals die voor meest recente berichten, recente reacties, zoeken, en archief. Eigenlijk dus vooral widgets die zijn gericht op blogs. Daarnaast zijn er standaard widgets geïnstalleerd waarmee je bijvoorbeeld een of meer afbeeldingen, een tagwolk of een kalender van je blogs kunt tonen. Je kunt er niet zo veel in instellen, meestal is het beperkt tot het aantal items dat je wilt tonen.
Joomla beschikt standaard over veel meer moduletypes. Alleen al voor content zijn er meer variaties, zoals bijvoorbeeld de meest populaire of meest gelezen artikelen. Maar modules in Joomla gaan verder dan alleen het laten zien van content: zo toon je bijvoorbeeld een menu of een inlogformulier ook via een module.
De modules in Joomla beschikken over meer instellingen dan de WordPress-widgets. Content-modules beschikken bijvoorbeeld over uitgebreide filter- en sorteeropties. Ook handig: in Joomla kun je aangeven aan welke gebruikersgroep je module getoond moet worden.
Waar zet je ze neer?
Joomla modules zijn een stuk flexibeler dan de WordPress widgets. Als je bij WordPress een widget toevoegt aan je theme, wordt het over de hele website op die plaats getoond. Je kunt dus niet zeggen: toon deze widget hier maar niet. Bij Joomla kun je per module bepalen óf die getoond moet worden en waar.
In de standaard WordPress themes is het aantal plekken waar je een widget kunt neerzetten beperkt tot (meestal) footer en sidebar. De standaard meegeleverde Joomla templates beschikken over minimaal zes moduleposities.
Een tweede methode om modules of widgets te tonen is door ze in je pagina of artikel te zetten. Deze optie is vergelijkbaar in beide systemen: Joomla heeft een knop waarmee je een module kunt invoegen, WordPress heeft een widget-blok in Gutenberg.