WordPress versus Joomla

WordPress versus Joomla!

De belangrijkste overeenkomsten en verschillen

Page Builders

Om een website te maken heb je geen Page Builder nodig. Dat gezegd hebbende: met een Page Builder kun je snel en relatief eenvoudig een mooie verzamelpagina of landingspagina voor je website maken. Je kunt de elementen (blokken) in je Page Builder afzonderlijk van opmaak of animatie voorzien. Er zijn verschillende typen blokken, bijvoorbeeld voor afbeeldingen of andere media, tekst of iconen.

Gutenberg, de WordPress editor, is in feite ook een Page Builder: je kunt ‘m gebruiken om je statische pagina’s mee op te bouwen uit verschillende blokken. Wil je wat meer opties, dan kun je een andere Page Builder installeren.

Gratis en betaald

Voor beide systemen zijn Page Builders beschikbaar, gratis en betaald. Wat je ermee kunt heeft weinig te maken met welk CMS je gebruikt. De functionaliteit verschilt per Page Builder, niet per CMS.

Er zijn simpele en uitgebreide Page Builders voor zowel WordPress als Joomla. Sommige ontwikkelaars concentreren zich op één CMS (SP Page Builder voor Joomla, Elementor voor WordPress), andere maken Page Builders voor beide systemen (Yootheme Pro bijvoorbeeld).

De meeste Page Builders hebben een gratis (free/lite) versie en een betaalde (pro) versie. Het verschil zit meestal in de hoeveelheid elementen (blokken, addons): bij een gratis Page Builder zijn dat er een stuk of tien, vijftien, bij betaalde Page Builders vaak meer dan vijftig. Daarnaast is de support voor gratis Page Builders vaak beperkt, net als bij alle andere extensies, plugins en templates.

Is een Page Builder echt nodig?

Joomla beschikt standaard over veel mogelijkheden om elementen op je site wel of niet te tonen. Je kunt per module instellen waar die getoond moet worden, en er zijn over het algemeen binnen je template veel posities beschikbaar om een module neer te zetten. Als je een beetje weet hoe je een pagina kunt opbouwen met modules, heb je voor Joomla niet zo snel een Page Builder nodig. Bij WordPress zijn de standaardmogelijkheden zeer beperkt, en zul je dus sneller je toevlucht willen nemen tot een Page Builder.

Page Builders en performance

Een Page Builder maakt het dus een stuk makkelijker om pagina’s op te bouwen, maar sommige Page Builders kunnen je website aanzienlijk vertragen doordat ze allerlei onderdelen en scripts laden die je misschien helemaal niet gebruikt. Probeer er dus voor het installeren achter te komen wat de Page Builder doet voor je performance.

© WordPress versus Joomla is met liefde gemaakt door

WebLab42

Wil jij meer weten over de verschillen tussen Joomla en WordPress, of ben je toe aan een nieuwe website?

Leuk! Bel ons: 026 - 737 0231

WordPressversusJoomla.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project.