WordPress versus Joomla

WordPress versus Joomla!

De belangrijkste overeenkomsten en verschillen

Structuur

Met beide systemen kun je websites maken. WordPress is van origine meer geschikt voor simpele blogsites, en het is dus ook relatief gemakkelijk om snel een simpele WordPress site in elkaar te zetten: je maakt een paar pagina’s, schrijft een paar blogs een klaar ben je.

Bij Joomla moet je daar wat langer over nadenken, maar ook met Joomla kun je in korte tijd een werkende site maken. Je maakt een indeling voor je content en met de verschillende menu-item-typen bepaal je hoe je je content gaat laten zien. Joomla heeft veel meer opties en daarmee een groter potentieel om je website te laten groeien.

Content en blogs

WordPress maakt onderscheid in pagina’s en blogberichten. Dat is een wezenlijk verschil met Joomla.

Bij Joomla zet je al je content op één plaats, namelijk in artikelen. In Joomla heb je standaard meer verschillende paginatypes om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld pagina’s maken met één artikel, maar ook met meer artikelen uit een of meer categorieën en per pagina instellen hoe die getoond moeten worden.

Bloggen kan prima in Joomla: je maakt een categorie aan voor je blogs, koppelt daar een menu-item aan, stelt dat in en vanaf dat moment komen al je blogs op de juiste manier op de site te staan.

Wil je de aandacht vestigen op je blogs? Joomla beschikt over modules waarmee je de laatste of meest populaire artikelen (en dus ook blogs) kunt laten zien. Die modules kun je met een simpel vinkje neerzetten op alle pagina’s waar je ze wilt hebben. Bij WordPress is deze functionaliteit beperkt tot een widget Meest recente berichten, die je op een vaste plaats in je site laat zien. Je kunt bij de widget zelf niet kiezen op welke pagina’s hij moet komen: het is aan of uit.

Een nieuwe pagina maken

Wil je een nieuwe pagina aanmaken in Joomla met één tekst erop, dan maak je een artikel met de tekst en koppel je dat aan een menu-item. In dat menu-item kun je een heel rijtje opties instellen: auteur wel of niet tonen, publicatiedatum wel of niet tonen, tags wel of niet tonen… In WordPress maak je meteen de pagina. Waar je in Joomla eigenlijk gewoon tekst schrijft, kun je in WordPress de pagina superfancy maken met blokken in de Gutenberg editor. Daarmee kun je overigens wél losse widgets toevoegen in je pagina. Nadat je de pagina hebt opgeslagen, bepaal je of je jouw nieuwe pagina in het menu wilt tonen.

Vind je de WordPress-methode (losse pagina’s bouwen) fijn werken, dan kun je in Joomla net als in WordPress een Page Builder installeren om verzamel- of landingspagina’s te maken.

© WordPress versus Joomla is met liefde gemaakt door

WebLab42

Wil jij meer weten over de verschillen tussen Joomla en WordPress, of ben je toe aan een nieuwe website?

Leuk! Bel ons: 026 - 737 0231

WordPressversusJoomla.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project.