WordPress versus Joomla

WordPress versus Joomla!

De belangrijkste overeenkomsten en verschillen

Templates & themes

Bij WordPress wordt de stijl van je website geregeld in een theme, bij Joomla in een template. Voor beide systemen kun je kiezen uit duizenden mogelijkheden, van gratis tot heel duur. Ze variëren van heel simpel tot enorm uitgebreid, van ouderwets tot hip en van erg lelijk tot heel mooi. Dat geldt zowel voor WordPress als voor Joomla: met allebei de systemen kun je een even mooie website maken.

Verschillen WordPress en Joomla

Op een WordPress website kan maar één theme tegelijk gebruikt worden. Bij Joomla kun je templates en templatestijlen toewijzen aan pagina’s, dus daar kun je verschillende templates of stijlen gebruiken voor verschillende pagina’s.

Je kunt een templatestijl in Joomla eenvoudig kopiëren. In WordPress is dat niet mogelijk, daar moet je een child theme maken en daar vervolgens in werken.

Extra functionaliteit

Ook verschillend is wat er geregeld wordt in je template of theme. Bij WordPress wordt in de themes vaak extra functionaliteit ingebouwd, waarvoor je anders een plugin zou gebruiken. Handig, zou je denken… tot je eens een keer iets anders wilt en een ander theme installeert. Wég contactformulier, slideshow of wat voor leuke extraatjes je vorige theme dan ook meegeleverd had.

De styling van je website zul je sneller willen aanpassen dan de functionaliteit, dus het is slimmer om voor die functionaliteit een plugin te gebruiken en het design aan je theme over te laten. Het is wel belangrijk dat je theme de functionaliteit van je plugin ondersteunt. Kies anders voor óf een ander theme, óf een andere plugin die wel werkt met je theme.

Ook voor Joomla zijn er templates met ingebouwde extraatjes, maar dat komt wel minder vaak voor. Extensies voor Joomla zijn over het algemeen zo gebouwd dat ze met vrijwel alle templates goed werken. Een goed startpunt in je zoektocht naar een Joomla-template is Themeglobe.

Hoe kies je een theme of template?

Niet op basis van de extraatjes dus :). Hoe meer extraatjes, hoe meer scripts en hoe zwaarder je theme of template. Maar waar let je dan wel op?

Als je zelf niet zo bedreven bent in css, zou je kunnen kijken naar een theme of template waarin je zelf kleuren, borders etc. kunt aanpassen. En naar een theme of template waarin het design consequent is doorgevoerd.

Laat je in elk geval ook niet misleiden door het beeld van de demo. Theme- en template-ontwikkelaars gebruiken vaak haarscherpe, prachtige foto’s. Met jouw eigen foto ziet het er dan ineens een stuk minder fancy uit. Bovendien zijn die haarscherpe foto’s ook heel zwaar en dat drukt op de perfomance van je site.

Gebruik dus niet je theme of template als uitgangspunt. Dat is de buitenkant. Zorg eerst dat je alle functionaliteit werkend hebt, en gooi er dan een mooi behangetje overheen.

© WordPress versus Joomla is met liefde gemaakt door

WebLab42

Wil jij meer weten over de verschillen tussen Joomla en WordPress, of ben je toe aan een nieuwe website?

Leuk! Bel ons: 026 - 737 0231

WordPressversusJoomla.nl is niet verbonden aan en is geen onderdeel van Open Source Matters, Inc, of het Joomla! project.